ΠΩΣ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣΕίχαμε βγει με μια παρέα τις προάλλες όταν άκουσα στο διπλανό τραπέζι να συζητούν για τις σχέσεις τους και πιο συγκεκριμένα να συγκρίνουν τους πρώην συντρόφους με τους νυν και να εκφράζουν ανησυχίες για την επανάληψη καταστάσεων που είχαν ζήσει στο παρελθόν. "Θυμάστε τότε που η Μαρία ήθελε από τον πρώτο μήνα να μείνουμε μαζί; Τώρα με την Κατερίνα προσέχω πολύ τι λέω και κρατάω αποστάσεις για να μην έχω πάλι τα ίδια" - "Ναι ρε φίλε, κι ο Κώστας που όλο μου έταζε διάφορα και τελικά ποτέ δεν κάναμε τίποτα. Οπότε πλέον δεν πιστεύω τίποτα και δεν περιμένω τίποτα για να μην απογοητεύομαι". Και η συζήτηση συνεχίστηκε σε αυτό το κλίμα.

Αρχικά, ίσως σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι απλά επιφυλακτικοί για να μην την ξαναπατήσουν με τα νέα τους ταίρια. Στην ουσία, όμως, προδικάζουν καταστάσεις και μειώνουν άτομα στα οποία δεν έδωσαν την ευκαιρία να αποδείξουν τον εαυτό τους.

Το παρελθόν και οι επιρροές που μπορεί να έχει στις μελλοντικές μας σχέσεις δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα. Πολλές φορές τα τραύματα που μας αφήνει είναι υποσυνείδητα και μας οδηγούν να εκδηλώσουμε συμπεριφορές αμυντικές ή εχθρικές προς το καινούριο μας ταίρι.

Πώς μπορεί το παρελθόν να επηρεάσει την καινούρια μας σχέση;

Τα τραύματα που μπορεί να μας προκαλέσει μια σχέση μπορούν να οδηγήσουν στην φοβία της δέσμευσης. Θεωρείς ότι συνάπτοντας μια καινούρια σχέση δίνεις τη συγκατάθεσή σου για να ξαναζήσεις όσα έζησες στην προηγούμενή σου. Έτσι, καταφεύγεις στην αναζήτηση ανοιχτών σχέσεων που θα σου επιτρέψουν να κρατήσεις τις επιλογές σου ανοιχτές και να αποφύγεις την ουσιαστική δέσμευση απέναντι στο καινούριο σου ταίρι. Δένεσαι σωματικά, αλλά αρνείσαι να αναλάβεις περαιτέρω ευθύνες.

Πολλές είναι και οι φορές που το προηγούμενο μας ταίρι τόνιζε όλα τα αρνητικά μας στοιχεία (τα ψωμάκια, τη στραβή μύτη, την έλλειψη γούστου στα ρούχα) ή υποτιμούσε τα σχόλια και τις απόψεις μας. Δυστυχώς η ανασφάλεια αυτή είναι κάτι το οποίο θα μας συντροφεύει και στις υπόλοιπές μας σχέσεις μιας και η αποκατάσταση της αυτοπεποίθησής μας δεν είναι κάτι το οποίο επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ίσως πιάσουμε κιόλας τον εαυτό μας να αμφισβητεί τα κομπλιμέντα που ενδεχομένως να δεχτούμε από την καινούρια μας σχέση.

Η γενική στάση των προηγούμενων συντρόφων μας μπορεί να μας οδηγήσει στην καχυποψία όσον αφορά τις προθέσεις του καινούριου μας δεσμού. Είτε σας απάτησαν, είτε σας φλόμωσαν στο ψέμα σας άφησαν με τις χειρότερες εντυπώσεις και αντιμετωπίζετε τις προθέσεις τις καινούριας σας σχέσεις με αμφιβολία.

Εάν η προηγούμενη σας σχέση σας έκανε καχύποπτους τότε σίγουρα θα έχετε και θέματα εμπιστοσύνης αφού τα δυο είναι σχεδόν συνώνυμα. Αλλού σας έλεγαν ότι θα πάνε, αλλού πήγαιναν ή άλλα σας υπόσχονταν και άλλα έκαναν οπότε πλέον δεν έχετε εμπιστοσύνη κι ας μη σας έχει δώσει αφορμή το νυν ταίρι σας.

Η κάθε συζήτηση στην προηγούμενη σχέση σας κατέληγε σε καβγά ή σας άφηνε εκτεθειμένους και περισσότερο μπερδεμένους. Έτσι, μάθατε να κρατάτε απόσταση και να μη θέλετε να μοιράζεστε γεγονότα και της μέρας σας με τον άνθρωπό σας, πόσο μάλλον να του εκμυστηρευτείτε ανησυχίες ή φόβους και να συζητήσετε μαζί του. Προτιμάτε να ανταλλάζετε τυπικές κουβέντες και να κρατάτε τις σκέψεις για σας και τους φίλους σας.

Είναι κατανοητό ο κάθε χωρισμός να αφήνει το στίγμα του και να μας επηρεάζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είναι κρίμα, όμως παράλληλα, να βάζουμε ένα καινούριο άτομο στη ζωή μας προϋποθέτοντας ότι δε διαφέρει σε τίποτα από το προηγούμενό μας ταίρι. Κάνοντας κάτι τέτοιο καταδικάζουμε τη σχέση πριν καν αρχίσει.

Στις σχέσεις λαμβάνουμε αυτό που δίνουμε συνήθως. Εάν, λοιπόν, ο άνθρωπός μας γίνει αποδέκτης πράξεων και συμπεριφορών που τον πληγώνουν χωρίς να τις έχει πυροδοτήσει ο ίδιος με κάποιο τρόπο, θα γίνει καθρέφτης μας και θα αρχίσει να μας αντιμετωπίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Καλό θα ήταν προτού μπούμε σε μια νέα σχέση να ξεκαθαρίζουμε τα συναισθήματα που μας έχει αφήσει η προηγούμενη ή να έχουμε το θάρρος να ομολογήσουμε στο ταίρι μας ότι είναι κάποια θέματα τα οποία πρέπει να λύσουμε και να ζητήσουμε την κατανόηση και τη βοήθειά του για να το επιτύχουμε. Μόνο μην το παρακάνουμε!Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.