ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΩ, ΑΛΛΑ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ;


Η "δέσμευση" είναι ένας όρος που τρομάζει πολλούς από εμάς. Είτε έχει να κάνει με την ερωτική μας ζωή, είτε με την επαγγελματική, είτε ακόμη και με απλές καθημερινές υποσχέσεις. Θεωρούμε ότι η δέσμευση ισούται με σκλαβιά και επιβεβαιωνόμαστε καθημερινά μέσα από σειρές, reality shows και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δηλώνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το one-night-stand. Καμιά δέσμευση, καμιά υποχρέωση να χρειαστεί να αντιμετωπίσεις το ίδιο άτομο ξανά και ξανά.

Προτιμάμε πλέον τις "ανοιχτές" σχέσεις, οι οποίες δεν απαιτούν καμιάς μορφής συναίσθημα και ικανοποιούν τον εγωισμό μας δίνοντάς μας το ελεύθερο να έχουμε μεν ένα σταθερό άτομο στο οποίο να στραφούμε, χωρίς όμως να είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε την όποιας μορφής ευθύνη μέσα στη σχέση.

Ίσως για την ώρα αυτό θέλουμε κι αυτό κάνουμε και μάλιστα με μεγάλη ευχαρίστηση. Πιστεύετε πραγματικά, όμως, ότι αυτό το συναίσθημα θα κρατήσει για πάντα; Κάθε καινούρια συνεύρεση θα είναι λίγο πιο βαρετή μέχρι που κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσετε ότι όλο αυτό είναι εντελώς άσκοπο κι άψυχο και έχει κλείσει την συναισθηματική σας πλευρά.

Κάνοντας, λοιπόν, ένα αναλογισμό θα δείτε ότι υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι που μας κάνουν να φοβόμαστε τη δέσμευση.

Οι κυριότεροι συνοψίζονται ως εξής:

Νιώθετε ευάλωτοι

Οι άνθρωποι είμαστε περήφανοι και ψάχνουμε συνεχώς να βρούμε τον σκοπό και τον λόγο της ύπαρξής μας με τόση εμμονή που μπορεί να θεωρηθεί ακόμη κι επιπόλαια. Θεωρούμε ότι μια ανώτερη δύναμη έχει φτιάξει ένα σχέδιο αποκλειστικά και μόνο για μας ως ανταμοιβή των πράξεών μας. Έχουμε την τάση να είμαστε εγωιστές και γινόμαστε περήφανοι, κάτι που δεν είναι πάντα κακό, αλλά σε υπερβολικό βαθμό μας ρίχνει και πάλι στο μηδέν αφήνοντάς μας να προσπαθούμε από την αρχή.

Λύση: Φοβάστε, λοιπόν, να κάνετε λάθη, αλλά πώς αλλιώς θα μάθετε να κάνετε το σωστό; Ακόμη κι οι επιστήμονες κάνουν λάθη εκατοντάδες φορές προτού πετύχουν τη λύση, γιατί όχι κι εσείς; Όσο ζούμε θα μαθαίνουμε και ο καλύτερος τρόπος είναι να αφηνόμαστε πού και πού. Δε λέμε να μην είστε προσεχτικοί, αλλά ακόμη κι έτσι πρέπει να παίρνετε ρίσκα και να επιτρέπετε στον εαυτό σας να γίνεται ευάλωτος, διότι ακόμη κι αν αποδειχτεί ότι είχατε λάθος τελικά, θα ξέρετε ότι τουλάχιστον προσπαθήσατε.

Ψάχνουμε πάντα για κάτι καλύτερο

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ανταγωνιστικοί. Ο ανταγωνισμός είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και αποτελεί μέρος της ιδιοσυγκρασίας του ανθρώπινου είδους. Ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλο και πάντα ψάχνουμε το κάτι καλύτερο, είτε μέσα από ταξίδια, είτε αλλάζοντας καριέρα, σύντροφο ή ακόμη και τρόπο ζωής.

Λύση: Δεν χρειάζεται να παρατάμε κάτι για χάριν ενός καινούριου δεδομένου στη ζωή μας. Εάν για παράδειγμα σας αρέσουν τα ταξίδια, μπορείτε να συνεχίσετε να ταξιδεύετε με το ταίρι σας ή να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας αλλάζοντας επάγγελμα. Η δέσμευση δεν έχει να κάνει με ανταλλαγή. Μπορεί να νομίζετε ότι είναι κάποιος εκεί έξω που είναι καλύτερος από το νυν ταίρι σας, αλλά το ίδιο μπορεί να σκέφτονται κι εκείνοι. Εάν, λοιπόν, περνάτε καλά στη σχέση σας απολαύστε το και μην εγκαταλείπετε όταν νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε "αναβάθμιση".

Εξωπραγματικές απαιτήσεις

Σαν άνθρωποι λατρεύουμε τη συνήθεια και πάντοτε επιθυμούμε αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε ή φτιάχνουμε λίστες για τα χαρακτηριστικά της τέλειας σχέσης επηρεαζόμενοι από τον περίγυρό μας, σειρές ή και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξεχνάμε ότι οι σειρές και οι φωτογραφίες με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε είναι δημιουργία μιας ομάδας ανθρώπων μόνο.

Λύση: Οι λίστες είναι για τα ψώνια κι όχι για τους ανθρώπους. Είναι καιρός να περιορίσουμε την επιρροή τρίτων στις ζωές μας. Με λίγα λόγια, εάν σας αρέσει ένα άτομο τολμήστε. Η δέσμευση δεν χρειάζεται να είναι τόσο τρομακτική όσο την κάνουμε. Μην περιμένετε να βρείτε το άτομο που θα είναι "τέλειο" επειδή ταιριάζει με όλα τα κριτήρια της λίστας σας - δε θέλω να σας απογοητεύσω, αλλά μπορεί και να μην υπάρχει καν τέτοιο άτομο.

Χρόνος

Σίγουρα σας έχει τύχει να δείτε κάτι που σας άρεσε πολύ. αλλά δεν το αγοράσατε βρίσκοντας μια τρελή δικαιολογία; Και το κάνατε αυτό μόνο και μόνο για να επιστρέψετε στο ίδιο κατάστημα μέρες μετά για να αγοράσετε το συγκεκριμένο αντικείμενο ή για να διαπιστώσετε ότι δεν είναι πλέον διαθέσιμο; Το ίδιο ακριβώς πράγμα κάνετε όταν λέτε στον εαυτό σας ότι έχετε χρόνο ακόμη μπροστά σας για να βρείτε τον άνθρωπό σας.

Λύση: 

Μην αναβάλετε τη δέσμευση απέναντι σε ένα άτομο για το οποίο έχετε αισθήματα επειδή είστε πολύ νέοι, επειδή δεν είστε έτοιμοι ή επειδή κάποιος τρίτος σας είπε να μην κάνετε το βήμα ακόμη. Πολλοί άνθρωποι μετανιώνουν καθημερινά για διάφορα πράγματα και ο χρόνος είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, οπότε γιατί να χάσετε την ευκαιρία σας επειδή είπατε στον εαυτό σας ότι έχετε χρόνο;

Νιώθετε παγιδευμένοι

Πολλές φορές ακούμε άτομα να λένε "νιώθω παγιδευμένος" ή "πνίγομαι". Οι άνθρωποι τείνουν να δραματοποιούν γεγονότα και καταστάσεις και η έκφραση παραπόνων αποτελεί την επικρατέστερη μέθοδο επικοινωνίας.

Λύση: Μην παραπονιέστε απλά. Βγείτε κι αλλάξτε την κατάσταση εάν κάτι δε σας αρέσει. Γνωρίστε κόσμο και μάθετε καινούρια πράγματα. Δεσμευτείτε σε κάτι και κάντε το, είτε αυτό είναι μια σχέση, είτε μαθήματα κηπουρικής. Τα πράγματα ίσως δεν είναι τόσο τραγικά όσο πιστεύατε.

Χρησιμοποιείτε το παρελθόν σας για να προβλέψετε το μέλλον σας

Όλοι είχαμε άσχημες εμπειρίες στη ζωή μας, στις οποίες επιτρέπουμε να μας υποδεικνύουν πώς να ζήσουμε το παρόν και το μέλλον. Έτσι αποφεύγουμε καταστάσεις μόνο και μόνο επειδή πιστεύουμε ότι ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν και χάνουμε ευκαιρίες εξαιτίας του άγχους και του φόβου μας.

Λύση: Πρέπει να δουλέψουμε με τις φοβίες και τις ανησυχίες μας και να μάθουμε να δίνουμε ευκαιρίες στον εαυτό μας χωρίς να προϋποθέτουμε πάντοτε τα χειρότερα. Είναι σαν να λέμε ότι επειδή καήκαμε 2-3 φορές με καυτό νερό, δε θα ξαναπλησιάσουμε καυτό νερό ποτέ μας. Κάπως έτσι σαμποτάρουμε κάτι καινούριο πριν καν ξεκινήσει. Το παρελθόν είναι παρελθόν για κάποιο λόγο και μπορούμε να μάθουμε μέσα από τα λάθη που κάναμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα πιο δυνατό μέλλον.

Είστε πολύ απασχολημένοι

Όπως και τόσοι άλλοι άνθρωποι, ίσως πιστεύετε ότι δεν έχετε χρόνο για δεσμεύσεις και είστε υπερβολικά απασχολημένοι για να μπορέσετε να δεθείτε με κάποιον. Περιμένετε τη στιγμή που θα έχετε περισσότερο χρόνο, ενώ κατά βάθος ξέρετε ότι ποτέ δε θα έχετε περισσότερο χρόνο.

Λύση: Αντί να λέτε ότι δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να διαρρυθμίσετε τα διάφορα κομμάτια της ζωής σας. Όλα έχουν να κάνουν με το πώς αξιοποιείτε τον χρόνο σας. Οργανώνοντας τη ζωή σας και βάζοντας ένα πρόγραμμα στις δραστηριότητές σας, θα δείτε ότι τελικά ίσως έχετε χρόνο και για εκείνη την καινούρια γνωριμία που όλο αναβάλλετε.Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.