ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΜΑΣΤα emails που λαμβάνουμε καθημερινά από παντρεμένα ζευγάρια είναι πολλά και όλα καταλήγουν στο ίδιο ερώτημα: Μπορώ να σώσω τον γάμο μου και πώς;

Τα νέα δεδομένα και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας, μας οδηγούν στην αποξένωση, το άγχος και τον εκνευρισμό τα οποία εκδηλώνουμε συνήθως στον σύντροφό μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διατηρήσουμε τις ισορροπίες στη σχέση και το γάμο μας και να κρατήσουμε την φλόγα και την αγάπη ζωντανή και κάποιους από αυτούς τους είχαμε παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο μας (Πώς να κρατήσουμε τη φλόγα ζωντανή). Τι γίνεται, όμως, εάν η φλόγα έχει σβήσει κι όλες μας οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό ή ακόμη χειρότερα εάν δεν έχουμε πλέον τη δύναμη και το κουράγιο να παλέψουμε.

Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο ψυχολόγο ή σύμβουλο γάμου;

Η μεταξύ σας επικοινωνία είναι αρνητική

Είναι πολύ δύσκολο να επαναφέρουμε την επικοινωνία σε υγιές έδαφος εάν έχει χαθεί ή έχει αλλοιωθεί. Η αρνητική επικοινωνία αναφέρεται σε οτιδήποτε αφήνει τον ένα εκ των συντρόφων να νιώθει ανασφαλής, παραμελημένος, θλιμμένος ή να έχει να την ανάγκη να εγκαταλείψει τη συζήτηση. Πολλές φορές αυτό έχει να κάνει και με τον τόνο με τον οποίο λέμε κάτι. Δεν είναι πάντα το τι λέμε που φταίει, αλλά ο τρόπος που το λέμε.

Όταν είτε ο ένας είτε και οι δυο σύντροφοι σκέφτονται την απιστία ως διέξοδο ή έχουν ήδη απιστήσει.

Δεν είναι αδύνατο να ξεπεράσουμε μια απιστία, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Απαιτείται αφοσίωση και θέληση για να ξεχάσετε και να προχωρήσετε. Δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα, αλλά αν και οι δυο είστε αφοσιωμένοι στη θεραπευτική διαδικασία και είστε ειλικρινείς, τότε η σχέση ή ο γάμος σας μπορεί να σωθεί. Στην χειρότερη περίπτωση, ίσως διαπιστώσετε ότι ο χωρισμός είναι η καλύτερη λύση για σας.

Όταν είστε απλά συγκάτοικοι

Εάν πλέον είστε σαν απλοί συγκάτοικοι παρά σαν ζευγάρι, τότε ίσως χρειάζεστε βοήθεια από κάποιο ειδικό. Αυτό δε σημαίνει ότι αν δεν κάνετε τα πάντα μαζί υπάρχει πρόβλημα στη σχέση σας. Εάν, όμως, υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, συζήτησης, οικειότητας ή οποιωνδήποτε άλλων στοιχείων θεωρείται σημαντικά και νιώθετε ότι απλά συνυπάρχετε, τότε έχετε μια ένδειξη ότι ένας έμπειρος σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας.

Όταν δεν ξέρετε πώς να επιλύσετε τις διαφορές σας

Όταν ένα ζευγάρι αρχίζει να διχάζετε έχοντας, παρόλα αυτά, επίγνωση του γεγονότος, έχουν κερδίσει τη μισή μάχη. Εάν ξέρετε τι φταίει, αλλά δεν ξέρετε πώς να το λύσετε, είναι η κατάλληλη στιγμή να επιτρέψετε σε κάποιο ειδικό να σας βοηθήσει. Εάν έχετε κολλήσει κάπου, ένας ειδικός θα σας δώσει την ώθηση να δουλέψετε προς την σωστή κατεύθυνση ώστε να διορθώσετε το πρόβλημα.

Όταν ένας εκ των δυο αρχίζει να λειτουργεί αρνητικά λόγω των συναισθημάτων του

Πολλές φορές αυτά που νιώθουμε αντανακλώνται στις πράξεις και τη στάση μας. Ακόμη κι αν μπορέσουμε να πνίξουμε τα συναισθήματά μας για κάποιο διάστημα, κάποια στιγμή θα βγουν στην επιφάνεια. Αρνητικά συναισθήματα όπως η απογοήτευση ή η ζήλια μπορούν να μετατραπούν σε βλαβερές συμπεριφορές. Πολλές φορές το άτομο που έχει αυτού του είδους τα συναισθήματα λειτουργεί με τρόπο που να προκαλεί στο σύντροφό του συναισθήματα τα οποία κι το ίδιο το άτομο είχε βιώσει από το ταίρι του. Ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να χειριστεί τα αρνητικά συναισθήματα και να βρει καλύτερους τρόπους να τα εκφράσει.

Όταν ο χωρισμός φαντάζει ως η μόνη λύση

Όταν ένα ζευγάρι διαφωνεί ή τσακώνεται, ένα μικρό διάλειμμα κάνει καλό. Εάν, όμως, αυτό το διάλειμμα μετατραπεί σε διανυκτέρευση εκτός σπιτιού ή οδηγήσει σε προσωρινό χωρισμό, τότε ίσως χρειάζεστε μια παρέμβαση. Η απομάκρυνση από το σπίτι δε λύνει το πρόβλημα. Αντιθέτως, δημιουργεί την πεποίθηση ότι ο χρόνος που περνάτε χώρια σας βοηθά και τους δυο οδηγώντας σε περισσότερες απουσίες. Όταν ο σύντροφος επιστρέψει το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά αποφεύγετε να το συζητήσετε επειδή έχει περάσει καιρός από τη στιγμή που συνέβηκε.

Όταν μένετε μαζί για χάρη των παιδιών

Εάν ένα ζευγάρι θεωρεί ότι είναι σωστό να μείνει μαζί για χάρη των παιδιών, ίσως χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από κάποιο ειδικό. Συχνά, οι γονείς θεωρούν ότι κάνουν το σωστό μένοντας μαζί, ενώ στην ουσία καταλήγουν να βλάπτουν τον ψυχικό κόσμο των παιδιών τους. Αντιθέτως, εάν μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημά τους και να αναπτύξουν μια υγιή σχέση μεταξύ τους, τότε λειτουργούν ευεργετικά για όλα τα εμπλεκόμενα μέλη.

Τα παιδιά δε θα έπρεπε να αποτελούν κριτήριο για το κατά πόσο θα μείνετε μαζί. Ακόμη κι αν προσπαθείτε να συμπεριφέρεστε φυσιολογικά κοντά τους, μπορούν να καταλάβουν όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.