ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΣΑΚΩΘΕΙΤΕ


Αγαπάτε τον άνθρωπό σας, θέλετε να είστε μαζί του, αλλά είναι και κάποια θέματα τα οποία σας ενοχλούν και θα θέλατε να τα συζητήσετε αλλά φοβάστε. Δεν ξέρετε αν θα το πάρει στραβά και πώς θα αντιδράσει.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προσεγγίσουμε λεπτά θέματα και να τα αναλύσουμε με το ταίρι μας χωρίς να τσακωθούμε;

Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να συζητήσετε προβλήματα μέσα στη σχέση

Με άλλα λόγια σιγουρευτείτε ότι ο άνθρωπός σας μπορεί να σας ακούσει, να κατανοήσει και να βελτιώσει κάποια πράγματα ή έστω να καταβάλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αν δεν είστε με κάποιο που νοιάζεται αρκετά να σας ακούσει, τότε δεν υπάρχει κάτι να λύσετε, απλά πρέπει να το ΔΙΑλύσετε.

Προσεγγίστε το θέμα με λεπτότητα

Ένα "αγάπη μου ξέρεις πόσο σε νοιάζομαι και σ' αγαπάω και πόσο θέλω η σχέση μας θα κρατήσει γι' αυτό είναι κάποια πράγματα που με ενοχλούν και θέλω να στα πω" είναι πάντα πολύ καλύτερο από το να αρχίσετε να κατηγορείτε ή να αγνοείτε το θέμα. Είναι σημαντικό να κάνετε το ταίρι σας να νιώσει ότι δεν του κάνετε επίθεση και δεν το μειώνετε, αλλά προσπαθείτε απλά να επιλύσετε κάποια θέματα ακριβώς επειδή νοιάζεστε για τη σχέση σας

Διαλέξτε το κατάλληλο μέρος, χρόνο και διάθεση για τη συζήτηση

Σαφώς το να είστε ανάμεσα σε κόσμο ή να έχετε στενά χρονικά περιθώρια ή άσχημη διάθεση δε θα βοηθήσουν μια τέτοια συζήτηση. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι η συζήτηση θα γίνει σε ένα ουδέτερο περιβάλλον όπου θα είστε μόνο οι δυο σας. Ούτως ή άλλως, αυτά είναι καθαρά προσωπικά θέματα.

Να είστε πρόθυμοι να ακούσετε και το δικό σας μερίδιο ευθύνης

Ποτέ μην υποθέσετε ότι το ταίρι σας θα αναλάβει την πλήρη ευθύνη για κάτι χωρίς να σας τονίσει και τα δικά σας λάθη στο τρέχον πρόβλημα, όσο κι αν νομίζετε ότι εσείς δε φταίτε πουθενά. Μην απαιτείτε από τον σύντροφό σας να αλλάξει εξ' ολοκλήρου για να είστε εσείς χαρούμενοι. Αντιθέτως, αποδεχτείτε ότι ίσως φέρετε κι εσείς μερίδιο ευθύνης στο όλο θέμα.

Μην νιώθετε πως έχετε αποτύχει

Το γεγονός ότι έτυχε να έχετε κάποιο παράπονο από το ταίρι σας δε σημαίνει ότι η σχέση έχει αποτύχει. Όταν δυο άνθρωποι περνούν τόσο χρόνο μαζί και νιώθουν τόσα πράγματα ο ένας για τον άλλο είναι λογικό να υπάρξουν παράπονα και προβλήματα. Όσο, όμως, συζητάτε αυτά τα θέματα με υγιή κι εποικοδομητικό τρόπο, δεν έχετε αποτύχει.

Μην αγνοείτε τα προβλήματα

Με το να αγνοείτε τα προβλήματα και τα παράπονα που προκύπτουν δεν τα διορθώνετε, μόνο χειρότερα τα κάνετε. Βρείτε, λοιπόν, το θάρρος να προσεγγίσετε το ταίρι σας.

Πρέπει να μπορείτε να καταλάβετε ότι το να ακούτε ότι το ταίρι σας έχει παράπονο από εσάς δεν είναι και τόσο εύκολο

Μην εκπλαγείτε αν αρχικά το ταίρι σας μπει σε θέση άμυνας. Είναι ένας ακούσιος μηχανισμός ο οποίος θα ενεργοποιηθεί ως πρώτη αντίδραση. Αφήστε το ταίρι σας να εκφράσει τις δικαιολογίες του κι ακούστε αυτά που λέτε μπαίνοντας στη θέση του συντρόφου σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.